Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2014 18:56 - Нарушенията в озоновия слой- т. нар. „озонова дупка“
Автор: liubopitno Категория: Други   
Прочетен: 7742 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.05.2014 19:38


imageimageЕдин от глобалните екологични проблеми е изтъняването на озоновия слой и появата на т.нар. “озонова дупка”.
Озонът е газ, състоящ се от триатомни молекули кислород. В атмосферата той се образува под действието на UV-лъчите на слънчевата радиация, които са най-богати на енергия (от късовълновия Озоновият слой се намира на височина от около 30-40 км. и играе ролята на природен филтър, поглъщащ опасната за всички живи същества ултравиолетова радиация, чиито източник е Слънцето. Тази радиация уврежда живите организми по много начини. Драматично намаляване на озоновия слой над Антарктида е наблюдавано за първи път през 1970 година от екип английски учени. Изследванията установяват, че на височина от 15-ия до 21-ия километър (долната стратосфера) изтъняването е почти пълно със загуба от 95%. Продължаващата тенденция на изтъняване на стратосферния озон в Антарктида предизвиква сериозна тревога заради потенциалното отражение върху здравето на хората, растителността, животните и прехраната. Тази тревога се появява сред учените още през 1974 година, но по-сериозен отзвук е регистриран през 1985 година, когато обществеността е алармирана чрез описание на “озонова дупка” в небето. В последствие изтъняване на озоновия слой е наблюдаван и над Северния полюс. Оказва се, че е налице и над Западна Европа, Тихия океан и Централна Америка. Специалисти от Националния център по хидрология и метеорология твърдят, че засега над България слоят не е изтънял (състоянието му се наблюдава в София, Приморско и нос Калиакра). спектър).

Като причина за разрастващото се изтъняване на стратосферния озон се сочи увеличеното съдържание на хлор и бром в атмосферата. Изкуствени източници на хлор и бром са фреоните и халоните. Те са изкуствени индустриални вещества , произведени за пръв път през 30-те години.Фреоните се използват в аерозолните препарати (например парфюмите), за охладители при хладилниците и климатиците, като пенливи субстанции при производството на изолационни и опаковъчни материали, както и почистващи препарати. Халоните пък се използват частично при пожарогасителите. Установено е, че реакциите, предизвикващи разпадането на озона, се ускоряват от наличието на твърди частици като ледени кристали в полярните стратосферни облаци. Основните потенциални последствия от изтъняването на озоновия слой са свързани с увеличаване на ултравиолетовата радиация на земната повърхност. Броят на хората, заболели от рак на кожата и катаракта чувствително ще нарасне.

Спасението е в намаляване емисиите на вредните газове, производството на продукти, които не отделят фреони, закриването на вредни производства.image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: liubopitno
Категория: Други
Прочетен: 55937
Постинги: 8
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031