Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2014 19:21 - Намаляването на водните ресурси и тяхното замърсяване
Автор: liubopitno Категория: Други   
Прочетен: 7928 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.05.2014 19:55


image
Съвременната цивилизация поставя пред природата проблем от изключителна важност –намаляването на водните ресурси и тяхното замърсяване. Развитието на промишлените технологии и тяхните включени нови мощности прави водата “ключов проблем” за съществуването и опазването на човечеството. Всеизвестно е какви големи количества вода се изполват при различните производствени процеси. По такъв начин човечеството, от една страна, непрекъснато увеличава нуждите си от вода, а от друга –тази вода поради замърсяването си вече е негодна за употреба и крие сериозна опасност за флората и фауната на водните басейни и за човека.
image



В редица държави замърсяването на водите взема застрашителни размери. Населението им ползва вода със съмнително качество. В повечето случаи като водоизточници се използват реките и езерата, замърсени с отпадъчни вещества. Специaлистите считат, че не е далеч мига, когато водата ще стане по-скъпа от виното. Поради замърсяване на водоизточниците например Холандия внася от Норвегия неограничени количества питейна вода и такава за битови нужди.

imageБързите темпове на промишлено развитие, несмогването на достатъчен брой пречиствателни съоръжения, лошата експлоатация на съществуващите такива, честите аварии в тях, липсата на обратни цикли за използването на промишлените води –това са главните причини, които усилват замърсяването на водите. Замърсяването на водите се дължи и на детергентите. През последните 30-40 години те представляват повече от 2/3 от търсените миещи вещества. В селското стопанство употребата и неконтролираното депониране на торове и пестициди води до замърсяване на водите с нитрати, пестициди и пестицидни остатъци, тежки метали. Чрез битовите отпадни води в канализацията се изливат хранителни и фекални отпадъци, вода от пране, миене, вода от малки производства. В тази вода се съдържат неорганични, органични вещества, микроорганизми.

Мерките за намаляване на замърсяването на питейните води включват построяването на пречиствателни станции, в които има устройства за механично, химично и биологично очистване.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: liubopitno
Категория: Други
Прочетен: 56121
Постинги: 8
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930