Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2014 19:05 - Глобалното затопляне и „парниковия ефект“
Автор: liubopitno Категория: Други   
Прочетен: 6043 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 04.05.2014 21:10


imageВ по-голямата си част слънчевата радиация, която стига до Земята,се отразява (излъчва) обратно в Космоса под формата на инфрачервени лъчи. Малка част от тези лъчи се отразяват отново от атмосферния слой на Земята и така остават imageда ни топлят. Глобалното затопляне се дължи на факта, че все по-високата концентрация на въглероден диоксид и други газове в атмосферата увеличават дебелината на атмосферния слой и той задържа все повече инфрачервени лъчи. Това повишава температурата на Земята. През последните 150 години концентрацията на въглероден диоксид е нараснала с 10%. Повишеното му съдържание в атмосферата се дължи на факта, че той се отделя в големи количества при горене на въглища, земен газ, нефтопродукти, от двигателите на транспортните средства, както и масовото изсичане на горите като цяло на планетата.В последните 100 години глобалното затопляне е било само 0,6 градуса. В следващите 100 години обаче се очаква да бъде около 6 градуса. Ако това е вярно, само след  50 години глобалното затопляне ще окаже значителни промени в климата на света. Очакват се буквално масови екологични бедствия почти във всяка точка на планетата – включително промяна на въздушните и водните течения, топене на ледници, покачване на нивото на Световния океан, свличане на големи маси кал и пръст, мащабни наводнения по крайбрежните зони, засушавания, пожари и други катаклизми.

Мерките, които трябва да вземат за ограничаването му са свързани с намирането на алтернативни източници на енергия, при които да не се изгарят горива (слънчеви колектори, вятърни електростанции), ограничване движението на транспортните средства, повсеместно залесяване.

Тук може да видите допълнителна информация относно разглежданата тема bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE_%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5




Гласувай:
0



1. borko83 - Вярно е че човешката дейност има ...
05.05.2014 11:37
Вярно е че човешката дейност има голяма роля в увеличаване на парниковите газове в атмосферата. И е желателно те да се редуцират. Но тука идва разделението. Идеята е развитието да не е за сметка на екологията. Да има устойчиво развитие без екологичен екстремизъм. Защото много се спекулира с някой факти, създават се митове и легенди, които имат чисто манипулативна цел, без да имат много общо с истината.
Как го виждате да се качи нивото на световният океан , ако се разтопят ледниците, като полярните шапки вече са потопени в океана, а леда заема по голям обем от водата с едни и също тегло? Закона на Архимед чували ли сте го? Всяко тяло потопено в течност измества такъв обем течност, какъвто е потопеният обем на тялото. Тогава за какво говорим, като този обем вече е потопен? Освен това соларите и ветрогенераторите са хубаво нещо , но нито толкова енергийно ефективно поради ниският КПД, нито толкова екологично. А заемат ценна площ, скъпи са и също се правят с използване на ресурси и респективно замърсяване на околната среда.
Целта ми е не да отричам зелената енергия, а просто да премахна някой заблуди повтаряни като мантри от определени лобита, които нямат точно идеята да са обективни, а по-скоро финансови и други подбуди.
И накрая въглеродният двуокис е парников газ, но той е естествен газа, който растенията се нуждаят. Ако се залесява повече , отколкото изсичат горите, няма да имаме такъв сериозен проблем. И тука опираме отново да користи цели. Защото уж сме загрижени за екологията , плащаме въглеродни емисии, а продължаваме да унищожаваме горите. Което ми говори по-скоро за нежелание рационално да се реши този проблем. Младите хора се увличат от проблемите на Земята и екологията и това е много хубаво. Но най-важното е да мислят, а не да повтарят чужди идеи , които не са проверили.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: liubopitno
Категория: Други
Прочетен: 56087
Постинги: 8
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930